Ismerősek a következők: LOL, OMG, BTW, WTF, ASAP etc.? A leginkább informális, időt és helyet spóroló rövidítéseket szinte világszerte használják. Azonban a fentieknél komolyabb, az üzleti életben is előszeretettel alkalmazott, a szavak első betűjéből létrejött rövidítések (abbreviation) is léteznek. Ilyen pl. az R&D (Research and Development) = K+F (Kutatás és Fejlesztés). De mi az az acronym? Nos, olyan betűszó, amely szintén a szavak első betűjéből jött létre, de azokat összeolvasva egy önálló szót kapunk, pl. UNESCO.
Tehát, ha már tudod a két szó értelmét, és sok-sok rövidítést, betűszót ismersz, akkor az alábbiak megértésével sem lesz gondod.
 
Nemrég ért véget Davosban a WEF (World Economic Forum), amelyről többek közt a BBC honlapján részletesen olvashatsz. A világ leggazdagabb és legbefolyásosabb gazdasági szereplői részvételével zajló rendezvény egyik fő témája a szegények és a gazdagok közt lévő, az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) felmérése szerint egyre mélyülő óriási szakadék kérdése volt. A problémára sem a G20 országok sem a VIP személyiséggel teli Fórum nem tud – sablonokon túlmenő -  kézzelfogható válasszal szolgálni.
Természetesen a válság is kiemelt helyet kapott az eseményen, az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) pedig élesen kritizálta a világ vezetőinek eddigi válságkezelését.
Davoson kívül is terítéken van persze még mindig az EU-zóna válsága, amely leginkább a PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) országokat érinti. Míg Európa sajnos egyre inkább csak kullog a világ vezető régiói mögött, (hiszen most már úgy tűnik csak Merkozy (Merkel + Sarkozy) államai állnak távol a szakadék szélétől), addig a  BRIC (Brazil, Russia, India and China) országok igencsak gyors fejlődést produkálnak.
Áttérve itthoni témákra: mostanság a BKV Zrt. (Plc) igen gyakran a címlapok élére kerül. A nem ppp- (public-private partnership) konstrukcióban működő, impozáns számú P+R (park and ride) parkolóval nem dicsekedhető cég csőd közeli állapota igen sok fejfájást okozhat a vállalat székházában (HQ) ülő CEO-nak (Chief Executive Officer).
 
Ennek kapcsán aztán el is jutottunk ismét a Skype órákhoz, melyhez - hidd el - nem kell különleges IT ismeretekkel rendelkezned. Miért is utaznál a kiszámíthatatlan tömegközlekedéssel angol órára, amikor otthon a PC-d LCD (liquid crystal display) monitorján is olvashatod a személyre szabott feladatokat, akár látványos ppt. formátumban. Ráadásul óra előtt nem is kell elmenned egy bank ATM-jéhez (automated teller machine), hogy aztán kifizesd a tanárt, ami főleg akkor lényeges szempont, ha hajlamos vagy megfeledkezni a PIN kódodról.
 
P.S. : Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg másokkal is az FB oldaladon!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr214049871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása