Kati néni mond most néktek szép meséket, gyerekek. Csücsüljetek le szépen és hegyezzétek hallószerveiteket.

Jól van, Pistike, nem kell folyton szerepelni, vedd ki nyugodtan a jobb lábfejedet Zotya szájából. Klárika, ne vinnyogj már! Nem olyan nagy baj, hogy letépték az egyik copfodat. Na, akkor kezdhetem?

Most el fogom mondani, mért jó nektek. Nem azért, mert rántott husi volt ebédre. Nem is azért, mert reggel sikerült beledobni a cumit a vécékagylóba. Ó, nem. Azért jó nektek, mert a legújabb adók, a tranzakciós adó és a távközlési adó (transaction tax, telephone tax) történelmi távlatban és nemzetközi viszonylatban teljesen jelentéktelen. Ne kotyogj közbe, Józsika! Majd ha nagy leszel, megtudod. 

Szóval ezen új adók igazán eltörpülnek, ha történelmi távlatba helyezzük őket. Kérdem én, kell-e például manapság ablakadót (window tax) fizetni? Nagyon okos vagy, Gabika. Még tényleg nem. Na de például Angliában már kellett. Teljes százötven éven keresztül rakták hézagosra a téglákat a falban, hogy legalább egy kis légáramlás legyen. Megjegyzem, az adó eltörlése a légáramlaton nem változtatott. Öltözzetek rétegesen, ha Angliába mentek.

Vagy a szakállak. Na, fizet a Mikulás adót a szakálláért? Ugye, hogy nem. Pedig ha Nagy Péter alattvalója lett volna, kellett volna neki (beard tax). Vagy képzeljük el Harrison Fordot Indiana Jones-ként kalap helyett pöttyös tehenészlánykendőben. Márpedig nem lett volna más lehetősége, ha az angolok kitartanak kalapadójuk (hat tax) mellett. Valószínűleg a királynő lobbizott ellene a leghevesebben.

Igen, Gabikám, ha kiveszed a mutatóujjadat a homloklebenyedből, azt is el fogom mondani, hogy a jelenben milyen adókkal szárnyalják túl más országok a mi kormányunk kreativitását. Nem, ez nem kritika. Csak máshol több idejük van kigondolni az adókat, nálunk gyorsan kell a pénz. Szóval aki eddig az Egyesült Államokba akart kivándorolni, az most rettenjen meg: Illinois államban külön adóztatják az édességet. Jaj, Zsuzsika, ne sírj már! Gyere, megmutatom a térképen, milyen messze van. Na ugye? És ez még semmi! Észak-Karolinában minden háziállatért adót kell fizetni, mivel az állam őket is magántulajdonnak (personal property) tekinti. Na látod, Gyurikám, micsoda megkönnyebbülés, hogy ti nem fizettek a madagaszkári bütykös csótányaitokért!

Mi a tanulság, gyerekek? Az, hogy jó nekünk. Mondjátok szépen utánam: Jóóóóóóóóóó neküüüüüüüüüüünk. Na most mehettek haza. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr934515292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.