Akiknek az újévi fogadalmaik közt szerepelt az üzleti angol tanulás elkezdése / folytatása (nemcsak azért, hogy eggyel több papír porosodjon otthon), hanem mert valóban érdeklődnek a világ gazdasági és üzleti hírei iránt, azok máris bőségesen szemezgethetnek az idevágó hírekben, annak ellenére, hogy még csak alig valamivel több, mint két hét telt el az idei évből.

Az első – egészen döbbenetes hír –a spanyolországi rekord munkanélküliségről szólt. Igaz, Európa-szerte növekszik a munkanélküliek (unemployed, jobless, between jobs), száma, így önmagában ez még nem lenne hír, de a 16-24 évesek körében regisztrált 46%, igen jól hallották (copyright Frei Tamás), ….khm pontosabban fogalmazva: igen,  jól olvastátok: 46%, már félelmetes. Már csak azért is, mert ha ez a hivatalos adat, a valóságban munka nélkül lévők száma -, figyelembe véve a regisztráltak köréből kikerülteket - ennél valószínűleg magasabb.

A fenti szám Európa-rekord, és ha már rekordról van szó, akkor ezzel mi is szolgálhatunk. A 27%-os ÁFA-val (VAT Standard Rate) ugyanis a kontinens élére törtünk, megelőzve olyan országokat, mint pl. Svájc (8%). Luxembourg (15%) vagy épp Hollandia (19%), Forrás: http://www.tmf-vat.com/vat/eu-vat-rates.html

Aztán, idén lett 10 éves az épp összeomlás előtt álló euró. 2002-ben még tűzijátékkal ünnepeltek Frankfurtban az EKB székházánál, a mostani 10 éves évfordulót viszont leginkább nagy csend kíséri, ami nem csoda, ha az egykor jobb napokat is látott eurót manapság leginkább a „válság” szóval (euro crises) együtt emlegetik.

Nem tudni mennyire babonás (superstitious) az a 9 európai ország, melyet a Standard & Poor’s múlt héten, péntek 13 –án egyszerre minősített le. Mindenesetre, most valóban szerencsétlen napnak bizonyult számukra a 13-a.

Sajnos az American Dream sokak számára nem teljesült be az USA-ban. Az Egyesült Államokban ugyanis a szegénységi küszöb (poverty line) alatt élők száma elérte a 46.2 millió főt (vagyis minden hetedik ember), ami kb. 2 millióval több az előző évben mértnél.

Hallottatok már a Tobin-adóról? Nem? Nos, íme a hír: a brüsszeli Európa Bizottság javaslata értelmében a részvény-, illetve kötvényügyletekre (share and bond transactions) az ügyletérték 0,1 százalékának megfelelő tranzakciós adót vetnének ki. Lehet, hogy keveseket érint majd ez az új adónem, az azonban bizonyos, hogy ma már csak fantázia kérdése egy-egy új adónem bevezetése.

A végére pedig egy kissé bulváros, de azért mégis csak komoly hír: a fagykárok és szennyezés miatt drasztikusan, év eleje óta 25 százalékkal emelkedett a narancslé világpiaci (global market) ára.

A következő posztban már igyekszem jobb hírekkel szolgálni, addig is elő a Business English könyvekkel és kezdjétek meg a tanulást már ma (lehetőleg Skype-on:-)!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr393563654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása