new-years-eve-party-drunk-hats-new-york.jpgMindazoknak, akik 2013-ra szándékoznak megfogadni, hogy leteszik a gazdasági angol nyelvvizsgát. Meg azoknak, akik 2012-re fogadták meg, de aztán tavasszal néha fújt a szél, 37 fok lett nyáron, ősszel meg sokat esett az eső, télen pedig  karácsonyra plázáztak. És azoknak is, akik már 2001-ben leállamvizsgáztak, és azóta családjukban már a tősgyökeres makkoshotykai Mári tant dédunokája is letette a vizsgát, csak még ők nem, mert megnősült a szomszédjuk, elvált a főnökük, megfialt a macskájuk és elköltözött a gólya a szemközti házról. Szóval a magyar lakosság 18 éven felüli tagjai 80%-nak figyelmébe ajánlanám az alábbi egynyelvű üzleti angol nyelvvizsgát, különösen pedig annak szóbeli feladványait.

 

A Cambridge English Business Vantage aka BEC Vantage fog előnyöset domborítani jelen bejegyzésben. A kívánatos domborulatok közül különösen kiemelkedik egynyelvűségének ténye, vagyis nem kell fordítani és nem sütik az embert lassú nyelvtani tesztes tűzön. Világszerte elfogadott is ráadásul, vagyis ha a jövőben nem kötik össze a diplomaosztó ceremóniát útlevélelkobzással, akkor külföldön is el lehet vele kábítani/csábítani a munkaadókat.

A szóbeli szokás szerint speaking-re és listening-re oszlik, mint annyi más megpróbáltatás is az életben. A speaking 'antiszocik kíméljenek' (ez most éppen nem politikai mellékzönge!) jeligére megy, mivel vagy párban, vagy édes hármasban megy a numera, miközben a vizsgáztatók inkább csak kukkolói hajlamaikat élhetik ki (kezd az egész úgy hangzani, mint egy adult movie script, de végre is december 31-e van). Sok függ tehát attól is, kivel kell nyelvharcba vagy nyelvszövetségbe bocsátkozni: az se jó, ha valaki Terminator English-sel nevez be a buliba (I'll be back, Fuck you, asshole és ennyi), de az se, ha Hamlet nagymonológjával készült, mert akkor neked a végére csak a taps és az újrázás marad (mármint a vizsga újrázása). A BEC Vantage speaking-je három részre oszlik: bemutatkozás, önálló vélemény-nyilvánítás és együttműködés. A bemutatkozásnál inkább ne nagyon időzzünk el: gyors összefoglalás, majd suhi tovább, hiszen az egészre van negyedóra. Önálló véleményt olyan kategóriákban kell nyilvánítani, mint pl. mi a fontos a hotelszoba lefoglalásakor, vagy egy új termék piacra dobásakor. Szempontokat is adnak hozzá, úgyhogy nem az a kifejezett Anatómia II. vizsga. A köz(ös)munkánál nem egy halom avar mellett kell állni és gereblyére támaszkodva bánatosan cigizni, hanem közösen ki kell dolgozni valami probléma megoldását. A vizsgáztató elmondja a szitut, ami nagyon röviden összefoglalva a vizsgaáldozatoknál is ott van. Van még továbbá egy kis lista, melynek pontjait ékes angol nyelven meg kell vitatni és ki kell kötni a legfontosabb pontok mellett, természetesen jól megérvelve: pl. új alkalmazottak betanításakor mik lennének a legfontosabb szempontok a következők közül: számítógép-használat, vevőszolgálat, idegennyelvek stb.

A listening egy durván 30 perces vidámkodás, mely szintén három részes. A hallott szöveg alapján kell szöveget kiegészíteni, több válasz közül a helyeset kitotózni, illetve ábrák, táblázatok, illusztrációk közül a leírtat kiválasztani. Tiszta mázli, hogy kétszer lehet meghallgatni a szövegeket, mert ha esetleg első hallásra dobsz is székestül egy hátast a Cockney English-től, a második meghallgatásra már bizonyára újra felállítottad a széked és visszanyerted hidegvéred (különösen a nyakszirteden, ahol a felbucskázás következtében éppen alvad a vér megfele). 

Hát ilyes. Kissé ugyan drága a vizsga, de szerintem egy olyan ember semmit se sajnáljon magától, aki túlélte a világvégét. Márpedig mindnyájunkkal ez történt. Emelem hát poharam ránk, a már levizsgázottakra és majdan levizsgázókra, vagyis a túlélőkre. Happy New Year!

2013-ban is várunk online angol óráinkon, rugalmas időbeosztással, személyre szabott órákkal, kellemes légkörrel, hogy az idei legyen az utolsó éved, amikor még nincs angol nyelvvizsgád!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr434989287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása