Anyanyelvi szövegkörnyezetben legtöbbünk 'e' betűs szavakhoz folyamodik, ha valamit nem értett meg: úgymint 'ehe' (ebben az esetben nem is akarjuk megérteni) vagy 'he?' (ilyenkor adunk egy második esélyt a beszélőnek). Zavarba azonban nemigen szokás jönni, hiszen úgyis kimászunk a csávából.

listening.jpgIdegen nyelv használatakor kicsit más a helyzet, hiszen kevesen tanulnak hobbiból nyelveket: van, aki Harry herceget szeretné meghódítani, de még csiszol kicsit a szókincsén, hogy könnyebben tudjon majd angol interjúkat adni, van, aki a Microsoft vezérigazgatói karosszékére pályázik, és még az amerikai angol 'r' hang kiejtését farigcsálja. E cikk célcsoportját azok képezik, akik nyelvvizsgában gondolkoznak. Nekik lenne néhány tippem (az alapos fülmosáson túlmenően) azzal kapcsolatban, hogyan és mit hallgassanak.

Első lépésben érdemes nyugodt sztoicizmussal hozzáállni a hallgatózáshoz. A legtöbb ember az anyanyelvét azzal az alapállással használja, hogy úgyis mindent megért. (Amúgy nagy tévedés. Őszintén, te érted a következőket: "kacsiba", "megbonyul", "pityóka"?) Az idegen nyelvekhez viszont alapból mindenki fintorogva közeledik, feltéve, hogy úgyse érti. Dehogynem! Tessék úgy ráfutni, hogy ami neked kell, azt érted. Egyébként a párbeszédes részben még mindig visszakérdezhetsz ékes angol nyelven, ha bármi nem ment át teljesen.

A hangsúly azon volt, hogy mindent meg fogsz érteni, ami NEKED kell. Vagyis nem minden egyes szót. Erről tégy le már a legelején. Rengeteg szipogós-picsogós estét spórolsz meg magadnak vele. Koncentrálj a lényegre: élőbeszédben a beszélő teljesen öntudatlanul hangsúlyozza/kiemeli azt, amit ő maga fontosnak tart. Ezekre érdemes koncentrálni. A rengeteg töltelékszó és mellékes információ nyugodtan elsikkadhat félúton a dobhártyád és az agyad között.

Ha már itt tartunk, ami eljut a műveleti központodba, azt se fordítsd le az anyanyelvedre. Időrabló és elvesztegetett energia. Azt a nyelvet használd, amin a szöveget hallod. Párbeszédek esetén nagyon gyakran akár arra is lehetőség nyílik, hogy szemérmetlenül élősködj a beszélgetőpartner szókincsén. Olyan nyelvi pengeváltásokhoz, mint "Are you afraid of spiders?" "Yes, unfortunately, I am afraid of spiders. And you?" nem sok hozott anyag kell.

Még mindig a párbeszédeknél maradva: kötetlen beszélgetések közben mindenki ismétli magát (kivéve a vért izzadó nyelvvizsgázókat). Ha anyanyelvi beszélővel van dolgod, biztos lehetsz benne, hogy a legfontosabb elemekre legalább kétszer visszatér. Ha kissé feledékeny, akár jóval többször is. A beszélő ráadásul tudat alatt törekszik arra, hogy mindenképpen megértesse magát, vagyis nemcsak hangsúlyoz és ismétel, hanem a gesztusaival és mimikájával is alátámasztja mondandóját. Lehet, hogy nem világos a "disastrous" jelentése, de nyugodt lehetsz, hogy a beszélő nem széles vigyorral fogja használni, tehát kitalálhatod, hogy elég negatív.

Amennyiben a passzív hallgató szerepére akarsz gyúrni, kezdd nézni a híreket angolul. A képi alátámasztás mindig ott van, nem túl hosszú, és hozzájutsz minden elképzelhető nyelvjárásban és kiejtéssel. A headlines se kis segítség, bár emlékezz, hogy nem feltétlenül kapcsolódnak a képernyőn látható eseményekhez.

A filmeket érdemes kiskanállal enni az elején. Persze, ott vannak a feliratok, de így reading-et csinálsz a listening-ből. Vesd rá magad a youtube-ra: ott rengeteg részletben hallgathatod/nézheted meg azt, ami egyben biztosan a torkodon akadna. 

Végül ott vannak a dalok. Az előadók ugyan elnyávogják meg elyeahzik a szavakat, és nem is feltétlenül az alapszókincsnek leszel boldog birtokosa, ha rongyosra hallgatod Eminemet. A zene ugyanakkor csodákat tesz a memóriával: bár lehet, hogy enyhe karaoke-beütéssel, de bármikor tökéletesen fogod tudni reprodukálni a neked tetsző zenei hátterű szövegeket.

Hajrá! Ha érdekel a gazdasági szókincs, iratkozz fel ingyenes angol gazdasági e-tanfolyamunkra, és ajándékba még egy 500 szóból álló gazdasági szószedetet is küldünk! Itt találod a tanfolyamot!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr295303101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása