Sokaknak okoz fejtörést, mikor érdemes általános angolról üzleti angolra váltani, azaz mikor tudnak elég „rendesen” angolul ahhoz, hogy Business English-t tanulhassanak.

 

business-basics.jpg

Kép: www.ehow.com

 

Általában középfokot szoktak ajánlani, aztán már jöhet is a gazdasági angol. Probléma akkor adódik, amikor egy 30 év feletti férfi valamelyik népszerű nyelvkönyvből szeretné felfrissíteni igencsak megkopott tudását, mielőtt belevetné magát a gazdasági angol rejtelmeibe.

Ekkor szokott a legtöbb férfi ugyanazzal a gonddal szembesülni és ugyanarról panaszkodni. Szinte minden, nyelvtanulóknak szánt könyv szerzője ugyanis mintha kifejezetten a huszonéves nőket célozná meg: a témák könnyedek, bulvárosak és tipikusan nőiesek. Az olvasmányok előszeretettel taglalják ugyanazokat a témákat, mint a legtöbb nagy példányszámú, népszerű női magazin: online randik, jósnők (mintha a Future Simple szemléltetésére egyedül csak a jövendőmondók lennének alkalmasak), ételreceptek, utazás, sztárok, egészséges életmód, csillagjegyek, horoszkóp és háztartási munka. Nem elég, hogy sok férfi otthon is ódzkodik a házimunkától, most már angolul is meg kell tanulnia olyan „fontos” kifejezéseket, mint gombfelvarrás, kiteregetés, portörlés, de van olyan könyvem, amelyben még a ruhák címkéjén lévő mosási útmutatókat (piktogrammokat) is részletezik.

Aztán, amitől a férfiak szintén borzonganak, az a különböző rokoni kapcsolatok boncolgatása. Magyarul is kihívást jelent a nagybácsim unokatestvérének keresztlányát értelmezni, de az aztán végképp hidegen hagyja őket, hogy a megboldogult Diána hercegnő elsőszülött fiának hamarosan megszülető gyermekének mi lesz a neme és a neve.

Szóval, aki nem akarja átrágni magát a fenti témákon, annak melegen ajánlom David Grant és Robert McLarty: Business Basics c. könyvét, amely pre-intermediate szintű, tehát viszonylag minimális tudással is emészthető.

Nyelvtani része nem túl komplikált (Present Simple, Present Continuous, Past Simple, Future Simple; There is / There are;  Countable /Uncountable nouns, Passive Voice).

Az olvasmányok közt pedig olyan cégekről tudhatsz meg néhány érdekességet, mint a Nokia, a Pizza Hut, a Perrier Vittel, a Repsol, a Motorola, a McDonald's  vagy a Swatch Group. Mivel a könyv pár évvel ezelőtt íródott, még külön érdekes is lehet egy kis böngészéssel kideríteni, miben változott a cég az eltelt idő óta.

Ha húsvétkor nem tudnál mit kezdeni a hirtelen rád zúduló sok szabadidővel :) ....lapozz bele a könyvbe itt: http://elt.oup.com/catalogue/items/global/business_esp/business_basics_new_edition/?cc=global&selLanguage=en#

 Angol magánóra igényekkel várjuk jelentkezésedet, akár ezt a könyvet is átvehetjük együtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr295183784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása