Hogy végre egyszer búvárfelszerelés nélkül merüljek filozófiai mélységekbe, azzal kezdem, miszerint magánéletileg szépre emlékezni az önzés netovábbja. Ilyenkor ugyanis azt idézzük fel, ami vagy aki minket boldogított. Ha azonban az angol gazdasági nyelvvizsgán próbálunk a szépre emlékezni, az sokkal önzetlenebb eljárás, hiszen a vizsgáztatót kívánjuk boldogítani. Mivel mindig is szívemen viseltem mások jellemfejlődését, ezért ez utóbbihoz kívánok a jelen bejegyzéssel segédkezet nyújtani.

Milyen módszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a sok-sok szép angol gazdasági szót gazdasági angolra felettébb fogékony agyunkba és használatukkal majdan a nevünket a vizsgáztató szívébe véssük be?

Nos, érdemes a szavakat más, hasonló vagy éppen ellentétes társaikhoz hozzárendelni. Ezt hívják asszociációs hálónak és alant meg is csodálhatjátok.

asweb.pngEgy másik lehetőség, hogy néhány szavas darabkákat raktározol el egységben. Ezeket állandósult szókapcsolatoknak szokta nevezni, aki ráér ilyesmire szakszót kitalálni. Az a szép bennük, hogy akár te is állandósíthatod őket: ha gyakran tódul olyasmi az ajkadra, hogy 'elsőosztályú munkaerő', akkor sebesen jegyezd meg angolul is így egyben a 'first class workforce-ot'.

Van olyan, aki a képi információra esküszik. Ebben az esetben az illusztráció azzal támogatja agysejtjeidet, hogy vizuálisan is megjeleníti az éppen magolni próbált szót vagy kifejezést.

agreement.jpg                                                            REACH AN AGREEMENT

Száj- és/vagy tollmenéses Humor Heroldoknak különösen ajánlott az új szavak minél pikánsabb/poénosabb/pihentagyúbb történetbe helyezése. Ilyenkor az ember felsorakoztatja az összes megtanulni kívánt szót, majd előrukkol egy kellően emlékezetes angol szövegecskével, ami valamennyit tartalmazza. A CV, maternity leave, staff, salary, perk, employer, bonus egyvelegből valami ilyesmit lehet kigyúrni: When I sent my CV to my future employer, I did not know I would have to go on maternity leave so soon. It had seemed a remote possibility. However, the staff congratulated me on falling pregnant and my salary was raised in accordance with my growing waist size. My perks included monthly baby showers and a company pram. The icing on the cake was the Christmas bonus: a weekend at a luxury hotel! 

Építkezz téglánként! Egy idő után jó eséllyel ismersz fel képzőket és ezeket vígan alkalmazhatod is, ha az alapvető szóképzési szabályokkal tisztában vagy. Ha bekerült a szókincstáradba a 'compete' ige, gyorsan told be még mellé a 'competitor-t' és a 'competition-t' is.

Végezetül: ismétlés a tudás anyja, nagyanyja, dédanyja és igazság szerint minden felmenője. A tudorok azt tartják, az új szót azonnal használni kell, majd tíz perc múlva visszatérni hozzá, egy óra múlva ismét körüldüdögni, egy nap múltán újra megízlelgetni, egy hét elteltével pedig ismét átrágni. Ezután egymáséi lesztek mindörökre.

Szép és hasznos emlékeket kívánok Neked! Az emlékekhez mi egy 35 leckés gazdasági szótanulós ingyenes e-tanfolyammal szeretnénk hozzájárulni, melyre itt iratkozhatsz fel: http://www.angolgazdasagi.hu/cikkek/email-tanfolyam.html

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr685244340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása