A tavalyi év legnépszerűbb táblázatait, grafikonjait, térképeit és infografikáit decemberben újra adventi kalendáriumban válogatta össze a The Economist, amit a honlapjukon találhattok meg: (http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/12/christmas-countdown).

 

December 1 és 25 között minden kinyitható ablak mögött egy rövid, grafikonnal is szemléltetett gazdasági cikket olvashattok.  Érdemes átböngészni a statisztikákat és különböző felmérések eredményeit, még akkor is, ha legalább annyira vagytok szkeptikusok a felmérésekkel kapcsolatban, mint amennyire Churchill volt, aki „csak abban a statisztikában hitt, amit ő maga hamisított” :)

Aki gazdasági nyelvvizsgára készül, annak nagyon hasznosak lehetnek a cikkek, mert a mellettük álló ábrák segítségével jól lehet gyakorolni a különböző gazdasági folyamatok, trendek jellemzését. A cikkek pedig egyáltalán nem szárazak és unalmasak, idén az újságnak egész érdekes és helyenként szórakoztató témákat sikerült kiválasztania. 

Kedvcsinálónak egy kis szemezgetés a cikkekből:

- Míg 2001-2011 között világszerte átlagosan „csak” 30%-kal, addig a Közel-Keleten – ahol a az iszlám országok többségében alkoholtilalom van  - 72%-kal nőtt az szeszesital-fogyasztás mértéke.

- A társadalmi jólét és egy adott országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként már több mint 70 éve a GDP-t használja a közgazdaságtan, de mivel ez nagyon leegyszerűsíti a képletet, így az utóbbi években bevezették és már alkalmazzák is a „Jobb Élet” indexet, ami már valósabb képet ad arról, mitől is jó az élet ott, ahol ez a mutató magas.

- Míg Görögországban a fiatalok körében alacsony az öngyilkosságok száma, az autóbalesetekben elhunytaké viszont magas, addig ez Finnországban épp ellenkezőleg van. Nem meglepő, hogy az USA-ban a legveszélyesebb fiatalnak lenni, mivel az erőszak általi halálozások száma ott kiugróan magas.

- A felmérések szerint Máltán a leglustább emberek, ott a lakosság 72%-a nem mozog eleget, ugyanakkor Bangladesben mindössze az emberek 5%-a mondhatók inaktívnak.

- Meghatározni a legjobb várost, olyan, mint Anyák napján megválasztani a legjobb anyát. Lehetetlen, vagy legalábbis nagyon szubjektív. A felmérés készítői több tényező figyelembe vétele után (levegőszennyezettség, zsúfoltság, zöld terület, népsűrűség) Hong Kongot tartják a legélhetőbb városnak.

- Az illegális drogok körében még mindig a kanabisz (szárított kendervirágzat vagy marihuána) használata a legnépszerűbb. A csendes-óceáni Palau-szigeten a felnőtt lakosság közel egynegyede bódítja magát rendszeresen a szerrel.

- Csak részben igaz az, hogy az USA-ban angolul, Kínában kínaiul, Oroszországban oroszul beszélnek, hiszen igen nagy a nyelvi változatosság világszerte. Valójában alig létezik egynyelvű ország, mivel a Föld 196 országában közel 6000 nyelv használatos. A legtöbb nyelvet - 830-at - Pápua Új- Guinea mondhat magáénak.

- Világviszonylatban igen magas a gazdaságilag inaktív nők száma, a munkaképes nők közel fele nem dolgozik (legalábbis legálisan). A cikk grafikonján nem fogsz meglepődni, a foglalkoztatottság a skandináv országokban a legmagasabb, az iszlám vezetésű országokban pedig a legalacsonyabb.

- A plasztikai sebészet mindenhol virágszik, úgy gondolhatnánk leginkább az USA-ban, ahol a mezei átlagember is hollywoodi honfitársához hasonlóan szeretné magát konzerválni. Valójában azonban Dél-Korea áll a lista élén, ahol minden ötödik nő hajlandó a (sebészi) kés alá menni.

- Megélhetés szempontjából a világ legdrágább városa már nem Tokió, hanem a svájci frank erősségének köszönhetően Zürich.

- A munkaidő a görögöknél a leghosszabb (ami nem áll egyenes arányban a hatékonysággal), ami pedig a korruptságot illeti, ebben az olaszok tűnnek verhetetlennek.

A felmérések eredményeivel gondolom nem mindenki ért egyet, én is vitatnék néhány dolgot, épp ezért (is) érdemes az eredeti angol írásokat elolvasni, melyekről aztán órán lehet diskurálni, a vizsgán pedig jól jöhetnek a friss infók.

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr725015015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása