Kicsit máshogy: nem fogom számon kérni Matolcsyn bokros teendőit, se Viktoron a környezetemben tapasztalható victory-deficitet. Az én számon kérésem helyett inkább az az ígéret jön ki, hogy az év hátralevő részében azt taglalom majd, hogy a fejüket, vagyis inkább testüket-lelküket középfokú angol gazdasági nyelvvizsgára adók milyen szóbeli számonkérésekbe szaladhatnak bele. Elsőként mindjárt a BME vizsgába döfném a bonckést.

 

Itt tényleg szádon kérnek: kicsi chit-chatként indítva (titkoljuk gondosan, ha közgázt tanítunk a Közgázon) aktuál(gazdaság)politikai útvesztőbe vezetnek és élvezettel feszegetnek downgrade-et, EU summit-ot és anti-austerity strikes and protests-t. Mielőtt tehát okos kis fejedet felszegve a vizsgáztató tekintetébe mélyednél, merítkezz meg pl. a következő oldal információiban is:  www.guardian.co.uk

Következhet az önálló témakifejtés a következő ördögi (téma)körökben:

Employment

Banking

Economics and Ecology

Economic Policy

Business Organisations

Stock Exchange

International Finance and Trade Organisations

Marketing

Finance

Management

Economy and the EU

Current Issues in the Hungarian Economy

Current Issues in the Target Language Country

E-Commerce

Commerce

Általánosságban igaz, hogy nem szakértőket várnak (ez nem az IMF vezetőségi ülése), hanem szakszókincsben bővelkedő laikusokat. Ne menj azonban az alapvető tulajdonnevek ismerete nélkül (NEM Matolcsy Viktor és NEM Orbán György), ne provokálj, (az IMF nem az Istentelen Mammonimádók Fellegvárának rövidítése), ne politizálj (jobban jársz, ha a haverjaiddal édelegsz a legutóbbi Békemenet részletein és nem a vizsgáztatónak fejtegeted International Finance Organisations témakörben) és ne poénkodj (az ominózus FB-képen Lagarde nem a barátja intim méreteiről testbeszél). Vagyis visszafogottság és előkelő távolságtartás.

A szituáció következik: kapsz egy kis kártyát, amin angolul lesznek az utasítások és sajnos hiába is próbálnád bedugni egy ATM-be. A fejedet viszont nagyon is beledughatnád a 1000 Questions and 1000 Answers in Business English kiadványba még a vizsga előtt. Mindjárt flottabban társalkodik az ember cégalapításról, pénzváltásról, bankszámlaműveletekről.

A hallgatózás folyamán jegyzeteket kell készítened az elhangzottakról, majd igaz-hamis jelleggel értékelned a szövegre vonatkozó állításokat. Gyakran lehet interjúkat hallani, melyekben szakértők vagy szakik (politikusok) felelgetnek. Kis csövezéssel (youtube) rengeteg BBC economy kategóriájú interjút meghallgathatsz és megnézhetsz. A vizsga ugyan nem audiovizuális, de azt a huszonöt percet kibírod a kedvenceid feje nélkül.

Szerencse fel! Segítünk a felkészülésben, persze, csak ha életjelet adsz magadról az alábbi honlap átböngészése után: www.angolgazdasagi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr194922426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása