angolgazdasagi 2013.02.24. 08:29

Penny drops

A kedvenc angol nyelvoktatással foglalkozó weblapom a BBC Learning English http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/, ahol rengeteg nyelvtanulással kapcsolatos érdekes cikket, videót, hangfelvételt és feladatot találsz. Ezt a honlapot szoktam másoknak is ajánlgatni, mert itt mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő témát. Ráadásul az archívumában egészen a kezdetekig, 1999-ig vissza lehet keresni a cikkeket, így aztán tényleg igazi kincsesbánya az oldal. 

Rengeteg alrovata van, köztük a 6 Minute English http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/general/sixminute/, amelyben két riporter, 6 percen át boncolgat egy-egy aktuális témát. A múlt heti beszélgetés kifejezetten gazdasági jellegű  volt: a kanadai 1 centes érme forgalomból történő kivonásáról diskuráltak, melyből rengeteg jó kis szót és kifejezést tanulhat mindenki, akit érdekel a gazdasági angol

canadian-1-cent.jpgA 1 centes (a kanadaiak körében penny-nek is nevezett)  érme (coin) forgalomból való kivonására (withdraw from the circulation) azért van szükség, mert az előállítási ára meghaladja a tényleges pénzbeli értékét (production costs have exceeded its monetary value). 1 penny előállítása 1.6 pennybe kerül, ami nem mondható épp költség-hatékonynak (cost effective), a kanadai gazdaság (economy) számára ez tavaly 11 millió dollár pluszköltséget jelentett. A Kanadai Királyi Pénzverde (mint) ezentúl már nem veret (strike) 1 centes érmét, de egy ideig még hivatalos fizetőeszköz (legal tender) marad a cent és az üzletek elfogadják az érmét. A kormány azt tanácsolja a kereskedőknek, hogy kerekítsék áraikat (round out) a legközelebbi 5 centeshez (nickel).

Kanada nem az egyetlen állam, amely kivonja a szinte semmit nem érő pénzérméjét, jó pár évvel ezelőtt nálunk is megszűnt az 1 és a 2 forintos, de az utóbbi években megszabadult (got rid of) a legkisebb értékű fémpénzétől Ausztrália, Új-Zéland, Svédország, Finnország és Hollandia is. 

Nagy-Britanniában is felmerült az egy pennys érme kivonása, de persze már maga az elképzelés is rögtön megosztotta a közvéleményt. A boltosok egy része felesleges érmének tartja a pennyt, ami csak a helyet foglalja a kasszában (till), és sokan automatikusan, megszámolás nélkül át is rakják a jótékonysági perselyekbe (charity box). A riportban szintén megszólaló numizmatikus (numismatist) viszont egyenesen botrányosnak tartaná a kivonást. Ő történelmi jelentőségűnek, a brit fizetőeszköz szimbólumának tartja az érmét, amelyet 780-ban adtak ki először és a XIV. századig egyetlen érmeként volt forgalomban. Ezenkívül még az árak kerekítésével is pesszimista, ez a szerinte elkerülhetetlenül  inflációhoz (inevitable inflation) vezetne.

Hogy mi lesz a penny sorsa, még nem tudni, viszont az itt szereplő „penny”-vel kapcsolatos kifejezések jelentését máris megtudhatod.

  1. to spend a penny = to urinate                           
  2. pretty penny = considerable sum of money                      
  3. penny pinchera person who is unwilling to spend money                         
  4. penny’s droppedsomething was finally understood 
  5. penny-dreadful = a cheap, often lurid, book or magazine
  6. penny-wise = careful and thrifty in small matters      

 

Várunk angol magánóráinkra online, akár gazdasági angolt tanulnál, akár csak most kezded az angol nyelvtanulást! Itt találsz meg minket: www.angolgazdasagi.hu     

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr225100758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása