A napokban jelent meg egy írás az egyik magyar napilapban, http://www.metropol.hu/itthon/budapest/cikk/956519 mely szerint angol nyelvtudás terén világviszonylatban is kiemelkedő helyen állunk. Az írás szerzője a New York Times egyik cikkére, valamint az abban említett svájci intézetre hivatkozik, akik öt kontinensre kiterjedő felmérést végeztek. Az élbolyban persze a skandináv országok végeztek, ami önmagában nem meglepő, de az már igen, hogy mi, magyarok, a svédek, dánok, hollandok, finnek, norvégok, belgák, és osztrákok után a világranglista nyolcadik helyén állunk. Mivel egyetlen más magyar sajtóorgánum sem tett említést a fantasztikus helyezésről a cikk szerzője valamiféle tudatos információ-rejtegetést vél a háttérben felfedezni:).

English_language.JPG

 

 A cikket egy-két online hírportál felkapta és rögtön „jó hírként” terjesztették a mindennapos nyomasztó- és rémhírek ellensúlyozására.

Namármost, én is szívesebben olvasok pozitív híreket, mint katasztrófák és vérengzések beszámolóit, de ami nyilvánvalóan nem igaz, azzal nem kellene magunkat áltatni.

Mivel a magyar újságcikkben nem volt belinkelve az eredeti angol cikk, így őszintén szólva, egy-két perces böngészés után fel is adtam, hogy rátaláljak az említett írásra. Annál is inkább, mert épp 1-2 napja futottam bele egy hasonló cikkbe az Economist egyik blogján http://www.economist.com/blogs/johnson/2012/10/language-skills és még emlékeztem, hogy az 50-es rangsor meg sem említ bennünket. Aztán most, amikor visszamentem a cikkre - be kell vallanom-  ugyanarra (a már említett) előkelő helyezésre bukkantam. A lista azért volt első látásra megtévesztő, mert az 50-es rangsor csak véletlenszerűen szemezget a legjobb eredményt produkáló országok közt és így pl. a 6-8. helyre eső országok egy az egyben kimaradtak (így mi is az 8. helyünkkel).

Szóval a hír igaz, de mégis…valahogy erős kételyeim vannak ezzel kapcsolatban, még akkor is is, ha a felmérés online teszten alapult és elsősorban a fiatal, városi lakosságot célozta meg.

Vegyük például az egykori angol gyarmatokat. Az angol ezekben az országokban szinte mindenhol hivatalos nyelv, (lám, a gyarmatosításnak is vannak előnyei:) így számomra nehéz felfogni, miért áll Hong Kong, Szingapúr, vagy India hátrébb a listán, mint mi.

Nem akartam ünneprontó lenni és lehet örülni a szép helyezésnek, bennem azonban a cikk tovább erősítette a statisztikákkal, felmérésekkel és közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos erős szkepticizmusomat.

Persze, ha még feljebb szeretnénk tornázni magunkat a listán, nem árt kis tudás-frissítést végezni néha-néha; erre kiválóan alkalmasak online angol magánóráink kezdőknek, haladóknak és gazdasági nyelvet tanulóknak.

Te láttad már az oldalt?

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr934888033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása