Ahány ház, annyi szokás. Egy külföldi tárgyalásra, üzleti találkozóra többféleképpen lehet felkészülni. Ha otthon vagyunk a megvitatandó témában, kiválóan beszéljük a nyelvet, alkalomhoz illő az öltözékünk és kifogástalan a megjelenésünk jó úton járunk a siker felé. Mindez azonban még kevés. A helyi sajátosságok és az adott kultúrára jellemző üzleti etikett ismerete ugyanolyan fontos kelléke a felkészülés tárházának, mint a korábban említettek. Íme néhány országra jellemző - a kulturális különbözőségekből adódó - sajátosság.

Az amerikaiak körében a formális tárgyaláson természetes, hogy keresztnevükön szólítják üzleti partnereiket. A japánok két kézzel nyújtják át névjegykártyájukat és azt illik szintén két kézzel átvenni. Ha egy arab üzletfelünket ebédre hívunk, olyan éttermet válasszunk, ahol bőséges a vegetáriánus ételek választéka, semmi esetre se kínáljuk őt disznóhússal. Az ír, skót vagy walesi tárgyalópartnert ne azonosítsuk az angolokkal. A francia üzletember, bár többnyire jól beszél angolul, mégsem teszi ezt szívesen, rendkívül nagyra értékeli, ha saját anyanyelvén kommunikálhat tárgyalópartnerével. Az olaszok és a spanyolok szívesen veszik, ha a tárgyalás megkezdése előtt a családjuk felől érdeklődünk. A finnekkel való hivatalos megbeszélés végén ne lepődjünk meg, ha a további félhivatalos tárgyalás helyszínéül egy szaunát javasolnak. Ne tévesszen meg, ha a bolgárok az igen-t és a nem-et, a megszokottól eltérően, ellentétes fejmozdulattal adják tudtunkra. Egy bolíviai üzleti ebéd során felszolgált banánt késsel és villával illik elfogyasztani. Ha indiai partnerrel vacsorázunk, melynek során kézzel kell enni valamilyen ételt, ahhoz kizárólag csak jobb kézzel szabad nyúlni. A németeknél a pontosság és a precizitás alapszabály.

Talán mindezek apróságoknak tűnnek, azonban sok kellemetlen pillanattól kímélhetjük meg magunkat, ha utazás előtt egy kicsit beleássuk magunkat a felkeresendő ország kultúrájába.

Amennyiben Te is ismersz olyan egyedi szokást, amelynek ismerethiánya akár az üzleti tárgyalás kimenetelét is befolyásolhatja, kérlek oszd meg velünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr863237762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása