A KITEX egyike a Magyarországon elfogadott és elismert üzleti angol nyelvvizsgáknak, vagyis sokak hő vágya. Milyen is azonban a vágy titokzatos tárgya közelebbről? Milyen feladatok felett fogod a ceruzádat eredeti méretének felére rágni? Pontosan hol fogod azt a ceruzát míves rágatokkal ellátni? (By the by, a hód angolul beaver - honnan jutott ez most vajon eszembe?) És persze - nehéz lesz-e? Ezen kérdésekre kapsz most választ, hogy a nagy pillanatban sokkal értelmesebben nézhess, mint a mellékelt beaver.

Nem gondolnám, hogy bárkit nagyon mellbe vág a tény, hogy a vizsga két fő részből, úgymint szóbeliből és írásbeliből áll. A szóbelin az első bökkenő a hallás utáni értés szokott lenni, amennyiben a hallás után nem értés következik. Anyanyelvi beszélőkre lehet számítani, méghozzá zaftos üzleti témákban, ezért érdemes jó sok CNN-t és BBC-t, meg angoltanárt hallgatni előzőleg. Nem működtethető a "majdbeikszelekosztleszvalami"-filozófia sem, mert az egyik feladatban saját szavaiddal kell válaszolni.

A szóbeli hátralevő részében némi kötetlen társalgást ígérnek, ami, valljuk meg, elég kiszámíthatóan a személyes adatokról és a közelmúlt nagy horderejű eseményeiről szokott szólni (JFK meggyilkolása tehát már nem lesz téma, hacsak aznap nem személyesen Oliver Stone vizsgáztat). Lesz továbbá szituációs párbeszéd a vizsgáztatóval, ahol a megnyerő angoltudás mellett a megnyerő egyéniség sem szokott hátrány lenni. A végszó (temészetesen) a vizsgázóé, amikor egy illusztráció alapján bocsátkozik fejtegetésekbe. Bármi előfordulhat: a The Economist címlapja, a bird flu gazdasági hatásait ábrázoló kördiagramm, vagy az Adidas legújabb reklámposztere.  

Az írásbelin a lyukérzék megléte válik kulcsfontosságúvá: két lyukas szöveg és egy feleletválasztós teszt várja a rejtvények kedvelőit. Ezután üzleti levelet és fogalmazást kell írni megadott témakörökben. Szótárt csak ez utóbbi kettőnél lehet használni. Ekkor is praktikus azonban csak módjával pörgetni a lapokat, mert felettébb időigényes.

Akinek a fenti leírás olvastán összefutott a nyál a szájában, az Budapesten három helyen is fogyaszthat KITEXet, vidéken pedig Székesfehérvár, Veszprém, Pécs, Miskolc, Kecskemét stb is szolgál ezzel az ínyencséggel.

És hát nehéz-e? Erre azzal az ősi hódbölcsességgel felelhetek, hogy ha nem készülsz specifikusan, ha nem gyakorlod a feladattípusokat, akkor persze hogy. Egyébként a könnyebb vizsgák között tartják számon. Végül még egy ősi hódbölcsesség: addig rágj, amíg nem reccsen, vagyis addig tanulj, amíg nem tudod. Aztán az se baj, ha a  facebookon is kiteszed a KITEXed, de legalábbis a nyelvvizsgabizonyítvány beszkennelt változatát. Majd lájkoljuk.

További info: www.kit.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr153256736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása