Oszama ugyan már a ládában van, helyzetek azonban továbbra is adódnak, méghozzá jóval közelebb is, mint a White House Situation Roomjában. Hogy csak egy példát említsek, a Fehér úti KIT Képzési Központban a szaknyelvi vizsgádon. Itt fordulhat elő, hogy a vizsgáztató Hilary gesztusnyelvét alkalmazza, amennyiben hagyod, hogy rajtad üssenek és ellenállás nélkül kicsináljanak egy üzleti angol szituáció keretében. Jelen cikk hivatott tisztázni, mit NE várj, illetve hogyan készülj.

Érdekes módon még mindig lehet találkozni vizsgapartizánokkal, akik az üzleti angol szituáció kifejezést úgy fejtik meg, hogy ez egy angol nyelvű szituáció, amelyben üzlet (bót) van. Esetleg (ezüstérmes népi etimológia) olyan angol nyelvű szituáció, amelyben üzletember (manager) van. Az ilyen vizsgagerilla aztán csodálkozik a szóbeli vizsgán, hogy mért nem engedik angolul egy kiló kenyeret venni, vagy útbaigazítást adni egy, a Gresham Palace előtt ácsorgó nyakkendős-aktatáskásnak. Én mondjuk nem csodálkozom. Remény szerint nemsokára Te sem. 

Az üzleti angol szituáció némileg adekvátabb értelmezése szerint bármilyen párbeszéd szóba jöhet, melynek témája és/ vagy apropója az üzlet (NEM bót), avagy a gazdaság. Az interakciókényszer miatt különösen kedveltek a job interview, business meeting, business phone call, business transaction területei. Ha már erre jártunk, példálózzunk is: jelentkezés key account manager állásra, reklámkampány-megbeszélés, rendelés megerősítése telefonon, átutalás foganatosítása. 

Első körben nem árt, ha magyarul is kiismered magad valamennyire a fenti helyzetekben, mert akkor nem azzal foglalkozol, hogy a szívedet a torkodból valami anatómiailag megfelelőbb helyre tuszkold vissza, míg whiskas-macskásan dorombolsz a vizsgáztatónak. Másodszor szívritmusszabályozó hatása van az időnyerő kifejezéseknek is, mint pl. as a matter of fact, taking everything into consideration és egyéb nyalánkságoknak. Végezetül pedig érdemes kincset érő szókincsedet némi szakszlenggel megtuningolni, mondjuk előre megírt business English szituációk olvasgatásával akár ezen az oldalon is: http://esl.about.com/od/businessenglishdialogues/Business_English_Role_Plays_Dialogues.htm

Az utolsó szó jogán még azt fűzném hozzá, hogy ha a fentieket megszívleled, nincs az a vizsga-SWAT team, amellyel meg ne birkóznál.  

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr163290768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása