Ha már csak néhány nap maradt vissza a vizsgádig, csodákat talán már nem lehet tenni, de néhány egyszerű trükkel még csiszolhatod a tudásod.

1. Tanulj szinonimákat!

Ne használd azokat az egyszerű szavakat, amiket angol tanulmányaid első óráin már elsajátítottál, vagyis lehetőleg mellőzd a good, bad, nice, cheap, expensive, poor, rich stb. kifejezéseket! A kevésbé szofisztikált szavakat helyettesítsd például az appropriate, insufficient, delightful, economical, costly, impoverished or affluent kifejezésekkel.

2. Memorizálj ellentétpárokat!

Ha a szinonimáknál könnyebben megy az ellentétes jelentésű szavak tanulása, készíts egy listát és a szavakat kontextusukban memorizáld! Pl. (try to cut down on your) expenses - (try to rise your) income, vagy steady (progress) - fluctuating (sales).

3. Ne használj tőmondatokat!

Ha már sikeresen tudod alkalmazni a megtanult rokon értelmű vagy ellentétes jelentésű szavakat, próbáld meg jelzőkkel és határozószavakkal is bővíteni a mondataidat. Figyeld meg mennyire jobban hangzanak a mondatok bővítményekkel: 'Prices are increasing' - 'Prices are sharply increasing these days.' vagy 'Unemployment is high' - The unemployment is worryingly high in rural areas.'

4. Kerüld az 'I think...' kezdetű mondatokat!

Tudom, kényelmes minden mondatot így kezdeni, de sokszori ismétlése már nem túl elegáns. Mindössze minimális energiabefektetést igényel néhány más kifejezés megtanulása, pl. 'I believe', 'I suppose', 'In my opinion', 'I am convinced that...' és máris kifinomultabbnak hangzik a mondandód.

5. Olvass gazdasági híreket magyarul és angolul!

Könnyebben tudsz egy adott témáról beszélni a vizsgán, ha a hírről korábban már olvastál magyarul. Miután rátalálsz egy cikkre, keress angol nyelvű írásokat is ugyanarról a témáról. Sokan azzal a kifogással védekeznek, hogy magyarul sem tudnak hozzászólni egy témához, nemhogy angolul....a baj csak az, hogy ezt a fajta érvelést a vizsgáztatók sajnos nem tudják figyelembe venni:-)

Tudnám folytatni még a sort jó tanácsokkal, de kezdetnek legyen ennyi elég, a többit majd megbeszéljük Skype-on, miután bejelentkeztél egy online órára. Addig is gyűjtsd a kérdéseidet, én pedig bővítem a listámat...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr274180946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása