„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll”. Vajon igaz ez az állítás fordítva is? Hillary Clinton-t például véve bizonyára igen:).
Jó néhány évtizede már a nők is befuthatnak igazi karriert, ez azonban mégis keveseknek sikerül. Miért nehezebb nekünk, nőknek feljebb jutni a ranglétrán (career ladder)? Képzettségben már ugyanott tartunk, mint a férfiak, a gazdaság szerkezetét pedig már hosszú ideje a szolgáltató szektor uralja, ami igencsak kedvez a nőknek. A testhezállóbb feladatokat ellenére fizetésben, elismerésben hátrányt szenvedünk, dacára annak, hogy jobban megfelelünk a velünk szemben támasztott követelményeknek. Sokak számára a családalapítás sem jelent akadályt a karrierépítésben, mivel kitolják a gyermekvállalás idejét, nem beszélve azokról, akik erről teljes egészében le is mondanak és tudatosan a karrierépítést választják a család helyett.
 
Vannak azonban sokan, akiknek sikerült az „önmegvalósítás” és talán a számuk is egyre nő. Íme közülük néhány:
 
Angela Merkel
Első ránézésre egy kedélyes bajor nagymamának tűnik, de a látszat - mint sokszor az életben - csalóka! Hihetetlen, de az igencsak férfiak által dominált (male-dominated) unióban egyértelműen a legnagyobb tekintéllyel bíró politikus és első számú vezetője az európai közösségnek.
Anita Roddick
A néhány éve elhunyt vállalkozó igazán látványos karriert futott be Angliában. Body Shop nevű kozmetikai cége nem csak egyszerűen jó minőségű, és megfizethető termékeket dobott a piacra, de természetes alapanyagokból készítette az illatszereket, a környezettudatosság (environmental consciousness) és a természetvédelem élharcosaként (forerunner) pedig ellenezte termékeinek állatokon való tesztelését is.
J. K. Rowling
Mit nem adnék, ha az én fantáziám csak fele annyira lenne élénk, mint az övé! A valóság és a fantázia világában játszódó első Harry Potter könyv részben a rendszeresen vonaton utazgató írónő fejében született meg, részben kávéházakban íródott, melynek kiadását sorra utasították vissza a kiadók. Egy londoni ügynök segítségével aztán mégis nyomdába került a sztori, az azt követő Harry Potter őrület pedig már ismert.
Madonna
Elénekelni pár dalt, sikerlisták élére kerülni már jó néhány előadónak sikerült Amerikában, de évtizedek óta jelen lenni és sikeresnek bizonyulni a popszakmában, már valóban nagy teljesítményre és igazi profizmusra vall. Őszintén szólva, nem tartozik a kedvenc énekesnőim közé, de irigylem az erejét, kitartását és tudatos karrierépítését.
Arianna Huffington
Az internetes média nagyasszonya, a Huffington Post online lap megalapítója. Mindössze 2005-ben hozta létre az újságot mára viszont a világ legnagyobb online lapjává vált, megelőzve több patinás, nagy múltra visszatekintő lap internetes kiadásait. Az angolul tanulók figyelmébe ajánlom az oldalt www.huffingtonpost.com,  a franciául és spanyolul beszélők számára pedig jó hír, hogy hamarosan ezen a két nyelven is olvasható lesz a lap.
 
Nem kell azonban messzire mennünk, itthon is találunk sikeres nőket. Mint például Pataki Ági, akit azért is figyelemre méltó, mert többször tudott váltani (modell – üzlettulajdonos – producer) és mindhárom területen sikeresnek is bizonyult. Mindezt úgy tudta elérnie, hogy nem érzett soha ellenállhatatlan szereplési vágyat, nem tűnt fel kibeszélő show-ban, tehetségkutató műsorok megmondóembereként, sőt még szakácskönyve sem jelent meg:)
 
Hogy mi a titkuk a sikeres nőknek? Őszintén szólva nem tudom, hiszen mindannyian más háttérrel rendelkeznek, különböző területeken alkottak nagyot és csak olyan általános tulajdonságok jutnak eszembe róluk, mint ambíció (ambition), eltökéltség (determination), szakmájuk, hivatásuk iránti elkötelezettség (commitment), megszállottság (obsession) stb. Ezen tulajdonságok összességével – na meg egy jó adag szerencsével – azonban már lehet boldogulni.
 
Ha van véleményed a témáról és szeretnél arról angolul is beszélni, jelentkezz be egy online órára, és mondd el, Te kit és miért tartasz sokra és hogyan látod a nők-munka-család viszonyát.

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr204347774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása