Az utóbbi idők komor gazdasági hangulatában egy meglepő iparág indult szárnyalásnak, a „boldogság ipar”. A közgazdászokat (és nem a filozófusokat) egyre jobban izgatja, mi az, ami az átlagembert boldoggá teszi, - vagy legalábbis hozzájárul a boldogságához - hogy aztán eredményeik alapján javaslatokat tegyenek a kormányoknak. Elképzelésük szerint a jövőben a politikai elitnek már nem csak az életszínvonal emelkedésén kell dolgozniuk, hanem az egyéni boldogság, jólét növelését célzó új gazdasági modellek kidolgozásán is.
Vajon a fogyasztás növelése a gazdaság egyik legfontosabb célkitűzése? Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában az ’50-es években boldogabban éltek az emberek, mint most, annak ellenére, hogy jelenleg nagyjából háromszor olyan gazdagok, mint néhány évtizede.
A boldogság növeléséhez azonban először is definiálni kellene mi a boldogság: öröm, elégedettség, kielégültség, anyagi gyarapodás, érzelmi biztonság, testi-lelki-szociális jólét?
Ugyanazt jelenti-e a boldogság az eltérő kultúrákban és az egyén különböző életszakaszaiban? Mi az, ami boldoggá tesz bennünket? Egy új autó, külföldi nyaralás, vagy a családdal, barátokkal eltöltött idő? Ugyanaz-e a boldogság, mint az elégedettség?
Már meg is jelent egy terjedelmes jelentés a Világ Boldogságáról, az ENSZ égisze alatt pedig több konferencia zajlott a témában „boldogság szakértők” bevonásával. A „szubjektív jólét” mérésének kidolgozására felkértek egy gazdasági Nobel-díjjal kitüntetett pszichológust, és ha megbízhatóan sikerül mérni a „jó közérzetet”, hivatalos statisztikák is készülhetnek az eredmények alapján.
Eddig a sikert a gazdasági mutatókban mértük, de a nemzeti össztermék mellett máris itt van a GNH – Gross National Happiness, a bruttó nemzeti boldogság vagy nemzeti összboldogság. Így az egyes országok fejlettségét mutató nemzetközi összevetésekben a GNP és GDP mellett akár már a GNH is szerepelhet.
Amennyiben készültek már ilyen jellegű felmérések, nagyon érdekelne, nálunk vajon mennyi az egy főre eső GNH?
Az alábbi idiómák a boldogsághoz még nem elegendőek, de ha megtanulod a következő kifejezéseket, máris úrrá lehet rajtad az elégedettség érzése, hiszen ma is tanultál valami újat.
1. On cloud nine = to be extremely happy and excited
"Was Helen pleased about getting that job?" "Pleased? She was on cloud nine!"
2. Happy camper= someone who is happy with the situation they are in
„She's just found out about the pay cut and she's not a happy camper.”
3. Happy as a flea in the doghouse = very happy and contented
"Since she moved to a smaller apartment, my mother is (as) happy as a flea in a doghouse."
4. Over the moon =to be pleased about something
„I bet she was pleased with her results." "She was over the moon."
5. As pleased as Punch =very pleased
„She was as pleased as Punch about the news.”
6. Walk on air = to feel extremely happy and excited
„After the delivery of her baby, she was walking on air.”
7. On top of the world= to be very happy
„Since he got promoted, he's on top of the world.”
8. Thrilled to bits= extremely pleased
„She was thrilled to bits with her present.”
9. The time of your life= an extremely enjoyable experience
„We had the time of our lives at Ali's party.”
+ 1 Az idiómák után egy örök igazság:
Money does not make you happy (but it certainly helps)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr714491007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása