Kicsit elkámpicsorodtam, amikor észbe vettem, hogy magyaroknak írok, mert így kimarad az a poén, hogy Csíkszentmihályi Mihály nevét fonetikusan is át kelljen írnom az ejthetőség kedvéért. Lényeg azonban, hogy a név megjelent a szövegben, hiszen Csíkszentmihályi (akar valaki esetleg mégis fonetikus átírást?) a flow-elmélet édesapja. E közeli rokoni kapcsolat pedig úgy keletkezett, hogy Csíkszentmihályi (biztos nem?) művészeket tanulmányozott munkájuk során, és azt a meglepő felfedezést tette, hogy néha egészen belefeledkeznek a dologba. De tényleg. Ezt a belefeledkezést nevezte el aztán az apuka flow-nak, amit magyarra áramlatként fordítottak. És ezt a belefeledkezést kívánom én is minden nyelvvizsgára készülőnek, tehát ez nem egy kitérő volt, hanem a bevezetés.

Csíkszentmihályi értelmezésében a flow megidézéséhez médium nem kell, viszont jó, ha olyan nagyszabású kihívásokkal kerül szembe az ember, amikhez képességeit és készségeit teljesen ki kell aknáznia. A cél legyen világos, legyen minél gyakoribb a visszajelzés és legyen az áramló avagy áramoltatandó személy minél inkább ura a helyzetnek. Mi a jutalomcsont? Mindent elöntő napóleoni diadalérzet, miután kilábaltál az áramlatból. Akarod megtudni, mit érzett Da Vinci, miközben a Liza szája sarkát pöndörítette? Megrezdít, mit érzett Napóleon, mikor egy győztes csata után lehuppant lováról és a nyereg már nem irritálta jól fejlett aranyerét? Érdekel, mit éreztem én, amíg ezt gépeltem? Akkor olvasd el, mit javaslok, hogy diadalittasan hömpölyöghess el az angol gazdasági nyelvvizsgáig.

Az első szabály, hogy a kihívás olyan legyen, hogy elfogadni akard, ne elszaladni előle. Ha középfokra készülsz, csak ínhüvelygyulladásba torkolló szótárlapozgatás lesz a következő című cikk elolvasásából: Business schools must be wary of short-term myopia. Válassz inkább olyat, aminek legalább a címét érted: Germany has leading role in eurozone drama. http://www.ft.com/intl/world/europe Előfordulhat, hogy valami annál vonzóbb, minél érthetetlenebb (pl. nők), idegennyelvű szövegek esetében azonban talán kibírjuk megfejthetetlen rejtélyek nélkül is. 

Ha már rábíztad magad az áramlatra, akkor jobban teszed, ha messzire elkerülöd az uszadékfákat. A multitasking tekinthető hobbynak, jól illik a szókincsedbe is, de csak kicsit segíti az összpontosítást, ha egyszerre töltesz ki online szintfelmérőt, kommenteled a barátnőd bikinis fotóját, skype-olsz a főnököddel a projektetekről és fested a lábujjkörmeidet. Nem ciki néha csak egy dolgot csinálni (ha nem mondod el, úgyse jön rá senki).

Sok jó dolog van ezen a világon a kölestortától a tíz percen belül jövő troliig, de nyelvtanulásnál az azonnali feedback se kutya. Ne csodálkozz, ha a reggeli angolozás közben talált ismeretlen kifejezést "freeze assets", a nap végén már úgy keresed az online szótárban, hogy "free zests". Ami azért nagy különbség, tetejébe a másodikkal nem mész semmire egy gazdasági nyelvvizsgán.

Mi kell neked a sikeres gazdasági angol nyelvvizsgádhoz tehát? Megfelelő szintű, elmélyült, interaktív nyelvgyakorlás. Úgyhogy gyorsan csukd be ezt az ablakot, nyisd meg a skype-odat és jelentkezz be egy online gazdasági angolórára! Till then: KEEP FLOWING.

 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr723324819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása