Bevallom, a múlt heti bejegyzés filmajánlói közt szereplő Horrible Bosses c. filmet nem láttam, így nem tudom mennyire förtelmesek az abban szereplő főnökök, mindenesetre nekem a cím, az Apple nemrég elhunyt alapítóját juttatta eszembe. Tudom, halottról vagy jót, vagy semmit. Minden tiszteletem Jobsé, így nincs is szándékomban negatív színben feltűntetni, mindössze a halála után olvasott cikkek motoszkálnak még a fejemben. Zsenialtásának taglalása mellett ugyanis az írások szinte mindegyike kitér különös, különc személyiségére és az emberekhez fűződő kapcsolataira. Kollégái és beosztottjai elmondása szerint nem minden esetben volt maradéktalanul felhőtlen a viszonyuk egykori főnökükkel (és most eufemisztikusan fejeztem ki magam, hogy pár héttel korábbi bejegyzésemre is visszautaljak). Szóval, valószínűleg innen ered az asszociáció, így jutottam el a filmcímtől a számítógépek világát forradalmasító innovátorhoz, akinek személyét ma már Edisonhoz, vagy éppen Einsteinhez hasonlítják.
 
A múlt héten tehát film-, most pedig videóajánló következik. Steve Jobs a Stanfordi Egyetem diplomaosztó ünnepségén 2005-ben elmondott beszédét minden angolul tanuló diák figyelmébe ajánlom, nemcsak a benne szereplő kifejezések miatt, hanem mert a jól megírt beszéd egyszerre tanulságos, helyenként humoros, érdekes és elgondolkodtató, szóval mindenképp érdemes megnézni. Bár a videót több oldalra is feltöltötték („How to live before you die”)  én a TED weblapját javaslom felkeresni,
(http://www.ted.com/talks/lang/eng/steve_jobs_how_to_live_before_you_die.html) ahol ezen kívül még számtalan kiváló beszéd hallható angolul és /vagy angol felirattal (http://www.ted.com/talks). Ne riasszon el senkit az előadók ismeretlensége, hiszen nagy részük nem a celebvilágból került ki, így nevük viszonylag csak szűk körben ismert. Igazi kikapcsolódást nyújt viszont az oldal, ha a tévében már meguntuk pl. a rövid szavatossági idejű X faktor sztárokat. Állítom ugyanis, hogy a TED előadói is rendelkeznek azzal a bizonyos x faktorral, amit az Rtl-klub hétre-hétre oly lázasan, de egyelőre sikertelenül keres.
 
Visszatérve Steve Jobsra. Az Apple egyik szlogenje  „Think Different.”, első látásra minden jó érzésű angolul tudó szemét és fülét bántja, hiszen a nyelvtanilag hibásnak tűnő mondatot gyorsan ki szeretnénk javítani eképp: „Think Differently.”. Ha alaposan megnézed a szószerkezetet, akkor azonban belátható, hogy az előző forma is helyes. Rájössz, hogy miért? Ha nem, itt megtalálhatod a választ:
 
Ha már a szlogeneknél tartunk még egy példa. Tudom, a hirdetések világa nem a legalkalmasabb terep a nyelvtani szabályok ismertetésére, mivel marketing esetén elsősorban a figyelemfelkeltés a cél és ebbe még a szabályok felrúgása is belefér. Ezt a célt úgy gondolom sokaknál el is érte a McDonald’s egyik hirdetése, melyben az  „i’m lovin’ it” szlogen szerepel. Ebben az esetben nehéz lenne megmagyarázni, miért is korrekt a fenti mondat, hiszen nyelvtanilag körülbelül csak annyira helyes, mint amennyire a McDonald’s ételei egészségesek. Vagyis semennyire.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr693383880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása