Eljött az adventi naptárok ideje: gyerekek, felnőttek egyaránt szívesen nyitogatják az adventi kalendárium ablakait. Egy rendhagyó – nem a közértekben kapható – kalendáriumot ajánlok a figyelmedbe, már amennyiben üzleti angolt tanulsz vagy vizsgára készülsz. A The Economist „Graphic detail” nevű blogjának The Daily Chart Advent Calendar című bejegyzése minden napra tartogat egy-egy érdekes posztot az idei év legjobb írásai közül, melyet már a Facebookon is olvashatsz.
A bejegyzések rövidek, érdekesek és informatívak - ideális a vizsgára készülők számára. Az egyes ablakokat kinyitva megtudhatod többek közt, mely ország áldozza - gazdasági teljesítőképességéhez viszonyítva - a legnagyobb összeget védelmi kiadásokra (defence spending). Nem, nem az USA. Vajon melyik lehet az ország? Have a guess! Aztán: hová tűntek a fiú újszülött preferálta Indiából és Kínából a lány újszülöttek? Melyik ország állampolgárainak kell a legtöbb esetben vízumért folyamodniuk egy külföldi utazás előtt? Tudod-e mit takar a klímaszkeptikusok által gyakran skandált - a Watergate után szabadon kreált - Climategate kifejezés? Mely ország fiai a világ legnagyobb szerencsejátékosai (gamblers)? Mi okozza az India és Kína közt időnként fellángoló határvitát? Egyenes arányban áll-e a jólét (well-being) a gazdagsággal (wealth)?
A blogot és általában az interneten megjelenő cikkeket már csak azért is a figyelmedbe ajánlom, mert bármilyen jó is egy angol (vizsgára felkészítő) tankönyv, az aktuális eseményekről, hírekről nem tudsz máshonnan tájékozódni csak az újságokból vagy az internetes hírportálokról. Márpedig nem árt szörfölni a neten, főképp, ha szóbeli üzleti vizsgára készülsz, hiszen biztos lehetsz abban, hogy felmerülnek olyan témák, mint például a gazdasági válság, az euróövezet válsága, az EU csúcstalálkozó (EU Summit) vagy épp Magyarország leminősítése. Azaz, pontosabban szólva nem mi lettünk leminősítve, hanem az államkötvények kerültek befektetésre nem ajánlott kategóriába. Így bármi is legyen a véleményed (akár a kormány elhibázott, nem ortodox - unortodox- gazdaságpolitikájának eredményeképp értékeled, akár nemzetközi spekulációt vélsz a háttérben) mindenképpen érdemes utánanézni azoknak a hasznos kifejezéseknek, melyekkel kellőképp érvelni tudsz az álláspontod mellet. Pl. hitelminősítő (ratings agency), leminősítés (downgrading), bóvli kategória (junk status), kötvény hozama (bond yields), államadósság (government debt).
A karácsonyi készülődés előtt, közben, után tehát nézz bele az internetes lapokba és látni fogod: a cikkek megértése kevésbé lesz számodra megterhelő, mint a már hamarosan sütőbe kerülő mákos és diós bejglik megemésztése a gyomrodnak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr293464046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása