angolgazdasagi 2012.08.15. 12:15

Game over

Míg itthon örülünk az Olimpiai Játékok összesített éremtáblázatában elfoglalt nagyon szép 9. helynek és számolgatjuk az egy főre jutó aranyérmek számát, addig Nagy-Britanniában számadást végeznek az olimpiához kapcsolódó kiadásokról és az azonnali, illetve hosszabb távon realizálódó bevételekről.

London_Olympics.jpg

Nézzünk mi is néhány gazdasági vonatkozású adatot a játékokról:

 

  1. Az Olimpiai Park területe kb. 2,5 km2, amelyen több mint 200 épületet bontottak le (demolished), hogy felépülhessenek az olimpiai helyszínek. 
  2. Az olimpia szervezésében és lebonyolításában összesen 200.000 ember vett részt, köztük 70.000 önkéntes (volunteers).
  3. 500 brit cég közel 5 milliárd font összértékű szerződésre tett szert a játékokkal kapcsolatban kiírt pályázatok révén (Games-related contracts).
  4. A londoniak háztartásonként 20 fontos különadóval járultak hozzá (contributed to) a játékok megrendezéséhez.
  5. Az előzetesen kalkulált 2,4 milliárd fontos költségvetést (budget) jócskán alábecsülték (underestimated), mivel közel 10 milliárd fontot emésztett fel az olimpia szervezése. A 80 ezer férőhelyes Olimpiai Stadion előzetes 280 millió fontos kalkulációját 496 millió fontra kellett módosítani, a 22 500 fő befogadására alkalmas uszodai komplexum költségei pedig 74 millió fontról 215 millió fontra emelkedett.
  6. A költségvetés egy részét kompenzálták a jegyértékesítésből származó bevételek, ugyanakkor a várakozásokkal ellentétben (contrary to expectations) a turisták száma nemhogy növekedett, hanem egyenesen csökkent, mert sokan éppen az olimpia miatt maradtak távol Londontól.
  7. A szálloda-kihasználtság (hotel occupancy rate) korábban a 90 százalékot is elérte, az olimpia alatt azonban ez kb. 80%-ra esett vissza, ami nagy részben annak tudható be, hogy egyes szállodákban egy szobáért éjszakánként 415 fontot számítottak fel, dacára annak, hogy tavaly ugyanezeket a szobákat még kb 100 fontért kínálták.
  8. Az olimpiai falut megfizethető (affordable) lakóparkká építik át, a környéken új egyetemi város épül, az Olimpiai Park szomszédságában pedig már felépült Európa legnagyobb belvárosi bevásárlóközpontja, amelytől a város vezetése 18 ezer új munkahelyet remél.
  9. Az olimpiai falu berendezési tárgyait a játékok után kedvező áron meg lehet vásárolni (at a reasonable price). Egy ágyhoz például már 40 fontért hozzá lehet jutni, míg a ruhafogasokért mindössze 20 pennyt kell fizetni.
  10. Végül pedig egy érdekesség az aranyérmekről. A mostani aranyérmek nagy része (92,5%) ezüstből készül és az arany mindössze az érmék bevonására szolgál. Egy évszázaddal korábban az első helyezettnek járó érme még teljes egészében arany volt, jelenleg azonban - mint tudjuk - nem minden arany, ami fénylik!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr674713509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása