Hogy mennyibe kerül az új iPhone 5, arról egy korábbi bejegyzésben http://angolgazdasagi.blog.hu/2012/10/04/faster_lighter_thinner_iknow_it_s_iphone már esett szó. 200 000 forintért lehet itthon megvásárolni, így megint elmondhatjuk magunkról, hogy rekorderek lettünk, nálunk lehet a legdrágábban hozzájutni az új iPhone-hoz.

 

Hogy ezen felül milyen árat kell érte fizetni, arról leginkább a tajvani székhelyű Foxconn cég kínai gyárában dolgozó alkalmazottak tudnának mesélni. A Foxconn ugyanis az a vállalatóriásnak, amely többek közt a HP, a Motorola, a Sony és a Nokia mellett az Apple beszállítójaként is működik. Kínában több mint 1,2 millió alkalmazottal rendelkezik a cég, ahol a munkakörülmények messze nem ideálisak, bár sajnos nem is egyedülállóak:

- nehéz munkakörülmények (harsh working conditions)

- alacsony bérek (low salaries)

- magas öngyilkossági arány (high suicidal rate)

- gyakori munkahelyi balesetek (frequent accidents at work)

- ki nem fizetett túlóra (unpaid overtime)

- elégtelen egészség-és munkavédelmi előírások (poor health and safety regulations)

De miért gyártat Kínában az Apple és a többi hi-tech cég, amikor a nagyobb profit érdekében más országban olcsóbb munkaerőt (workforce) tudnának találni? Ennek az az oka, hogy máshol nem tudnák jó áron és kellő mennyiségben beszerezni az alapanyagok közé tartozó ritkaföldfémeket (REE i.e. rare earth elemenets). Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek nem csak a mobiltelefongyártáshoz, de többek közt a televíziókhoz, LCD-monitorokhoz, az energiatakarékos izzókhoz (energy-saving lightbulbs), de a számítógépes merevlemezek készítéséhez is. Nevükkel ellentétben a ritkaföldfémek nem ritkák, viszonylag nagy mennyiségben fordulnak elő a földkéregben, hátrányuk viszont, hogy általában elszórtan fordulnak elő, és ritkán találhatók meg koncentrált és gazdaságosan kitermelhető ritkaföldfém-ásvány formájában.

Ma már ritkaföldfémeket gyakorlatilag csak Kínában bányásznak, innen származik a világtermelés 97 százaléka. A ritkaföldfémek mérgezőek, a bányászatuk és finomításuk (refinement) a világ egyik legveszélyesebb, és a leginkább környezetszennyező tevékenysége. Mivel a többi országban felhagytak a kitermeléssel Kína az elmúlt húsz évben egyeduralkodó lett az értékes anyagok kitermelésében (explotation).

A kínai bányák környezete pár év alatt holdbéli tájjá változik, a növényzet kipusztul, a környékbeli falvakat kitelepítik az ivóvízbe szivárgó mérgező anyagok miatt.

Az alábbi kép egy bánya területén készült:

RareEarthElements-mine_1.jpg

Persze senkit nem akarok lebeszélni az okostelefonokról és az egyéb műszaki eszközökről, (amelyek nélkül már nehezen elképzelhető az élet), de néha jó tudni, hogy amit megvásárolunk és teljes természetességgel használunk, az honnan jön, milyen körülmények közt készül és milyen áron jut el hozzánk.

Ha érdekelnek gazdasági témák angolul, iratkozz fel ingyenes, 35 leckés gazdasági angol e-tanfolyamunkra és rögtön megkapod az 500 szóból álló gazdasági szószedetet!

A bejegyzés trackback címe:

https://angolgazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr844857473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása